Ukrajna

Az Európai Parlament az ukrán nép előtt tiszteleg a 2022-es Szaharov-díjjal

Európa

A Parlament 2022-es Szaharov-díját december 14-én, ünnepélyes keretek között adták át Ukrajna bátor népének.

A strasbourgi ünnepségen az ukrán népet elnökük, választott vezetőik és a civil társadalom képviselte.

Oroszország 2022 februárjában indokolatlanul háborút indított Ukrajna ellen, amely hatalmas árat követel az ukrán néptől. Az ukránok otthonukért, szuverenitásukért. függetlenségükért és területi integritásuk védelmében küzdenek. Emellett nap mint nap a szabadságért, a demokráciáért, a jogállamiságért és az európai értékekért is harcolnak.

A díjat átadó Roberta Metsola parlamenti elnök az ukrán nép bátorságáról és áldozatvállalásáról beszélt: „Egyértelmű üzenetet kaptunk az európaiaktól: Ukrajna mellett állunk. Nem nézünk félre. Az ukrán nép nem pusztán függetlenségi háborút viv, hanem az értékek háborúját. Azokért az értékekért küzd, amelyek az Európai Unióban az életünk alappilléreit jelentik és amelyeket már régóta szerencsénk volt nap mint nap természetesnek venni.”

Volodimir Zelenszkij elnök videókapcsolaton keresztül egyperces néma csendet kért a háborúban elesett ukrán férfiak, nők, gyermekek, katonák és civilek nevében, majd elmondta: „Most kell cselekednünk, nem várhatunk a háború végéig, hogy bíróság elé állítsuk a háború kirobbantóit és hogy megakadályozzuk az agresszió megismétlődését. Így védjük meg a legjobban a szabadságot, az emberi jogokat, a jogállamiságot és más közös értékeket, amelyeket az Európai Parlament e kitüntetése is megtestesít.”

Zelenszkij elnök egy nemzetközi bíróság létrehozásának támogatására buzdított, amely igazságot szolgáltatna az Oroszország által elkövetett bűnökért.

Az ünnepségen az ukrán nép képviseletében résztvevők:

– Olekszandra Matvijcsuk, emberi jogi ügyvéd, a Center for Civil Liberties szervezet elnöke, aki a 2022-es Nobel-békedíj egyik kitüntetettje volt;

– Julija Pajevszka, a Tairai Angyalok evakuációs orvosi csoport alapítója;

– Ivan Federov, Melitopol polgármestere;

– Olekszandr Csekrin és Sztanyiszlav Kulykivszkij, az állami katasztrófavédelmi szolgálat képviseletében; és

– Jaroszlav Bozskó a Sárga Szalag Polgári Ellenállási Mozgalom részéről.

Háttér

A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat minden évben az Európai Parlament ítéli oda. A díjat 1988-ban hozták létre, hogy tisztelegjen az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat védelmező egyének és szervezetek előtt. Nevét Andrej Szaharov szovjet fizikusról és politikai menekültről kapta. Az oklevél mellett a díjazott 50 000 eurót is kap.

A Parlament 2021-ben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőnek ítélte oda a díjat.