Megújul az országos autizmusstratégia

Ország

Bizottság jött létre a kormány támogatásával az országos autizmusstratégia megújításáért az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) kezdeményezésére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton az MTI-vel.

Azt írták: a bizottság feladata, hogy áttekintse azokat a programokat, amelyek az elmúlt években az autizmussal élőket segítették, és fejlesszék az eddig elért eredményeket.

A bizottság Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott és Kővári Edit AOSZ-elnök vezetésével alakult meg. A munkában részt vesz az Autizmus Alapítvány és az Apró Lépések Egyesület, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Mentálhigiéniai Központja, a Heim Pál Kórház Mentálhigiéniai Ambulancia, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Klebelsberg Központ és a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara – tudatták.

A közleményben idézték Fülöp Attilát, aki ismertette, hogy az Autisták Országos Szövetségének koordinálásával munkacsoportok jönnek létre a korai fejlesztés, a szűrés, az oktatás és képzés, a foglalkoztatás és a családok támogatásáért.

Nyitrai Zsolt a közlemény szerint elmondta: a korábbi, az autizmussal élők, hozzátartozóik, valamint a velük foglalkozó szakemberek csoportjáért létrejött országos autizmusstratégia 2008-ban készült.

Kővári Edit arról beszélt: a szövetség ernyőszervezetként 30 éve fogja össze a magyar autizmusban érintett közösséget, és képviseli érdekeiket. A bizottságtól azt reméli, hogy szakértők segítségével megvalósítható konkrét javaslatok születnek.