“Járvány alatt nem oltunk” – cáfolták a közösségi oldalakon terjedő hülyeséget

Ország

„Járvány idején NEM oltunk, mert legyengíti az immunrendszert és veszélyes mutációkat generál!” – osztották már meg több tízezren a Facebookon, a kamuhírt.

Az állítás a szerzők szerint a Semmelweis Egyetem (SOTE) Infektológiai Tanszékének könyvéből származik. Egy a gond ezzel: a Semmelweisnek nincs is ilyen tanszéke.

A SOTE a következő közleményt adta ki:

A Semmelweis Egyetem Infektológiai Tanszékének tankönyvére hivatkozva terjed álhír az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon a járványok idején történő vakcinációval kapcsolatosan. Az egyetemnek ilyen tanszéke nincs, Infektológiai Tanszéki Csoportja van, akik ugyanakkor nem írtak ilyen témában könyvet. Szinte minden, az egészségünkkel kapcsolatos tananyag, a szakterület folyamatos fejlődése miatt, az évek alatt sokat változott, de az egyetemen jelenleg használt tankönyvek egyikében sem szerepel az a félrevezető állítás, melyre alapozva az álhír terjesztői azt szeretnék elhitetni, hogy tilos lenne a jelenlegi világjárvány idején a védőoltások beadása.

A hvg.hu megjegyzi, az oltástagadó kamuszöveg körülbelül akkor kezdett el terjedni a neten, amikor napvilágot látott a különböző oltások hatékonyságát vizsgáló hazai kutatás eredménye.

Ha nem biztos egy hír valódiságában, érdemes ellátogatnia az urbanlegends.hu-ra, ahol épp az ehhez hasonló városi legendákat igyekeznek levadászni.