Mi történik az emberi szervezettel, ha túl sok sugárzás éri?

Ország

Régóta tudjuk, hogy a radioaktív sugárzás káros az emberi szervezetre, de a rutin vizsgálatok esetén minimális a terhelés. Azonban az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a radioaktív sugarak használata, a röntgen vizsgálat, a CT, és a sugárterápia alkalmazása, de egészségkárosító hatásuk a lehető legkisebb. Azonban vannak, akik ezekkel az eszközökkel dolgoznak, az ő védelmüknek komolyabbnak kell lenni.

Ebben a cikkben eláuruljuk, hogy milyen hatással van a testünkre a túl sok sugárzás, valamint kitérünk arra, hogy milyen speciális ruházat létezik sugárvédelemért.

A sugárterhelés fajtái

Sugárbetegségnek az ionizáló sugárzás hatására létrejövő szervi elváltozások összességét értjük. A radioaktív sugárzásnak rövid és hosszú távú hatásai vannak a szervezetünkre. Rövid távú hatása akkor jelentkezik, ha valakit hirtelen nagy dózisú sugárzás ér, mert ilyenkor a sugárzás roncsolja a sejteket. Ez elkerülhetetlen, rendkívül súlyos a sugármérgezés.

Hosszú távú hatás ezzel szemben nem mindenkinél jelentkezik, mert a sugárzás roncsolja ugyan a sejtek DNS-ét, de ezt általában ki tudja javítani a szervezet, de előfordulhat, hogy nem sikerül és akkor az ezzel összefüggő mutációk daganatos betegségek kialakulását okozhatják.

Ha nem az egész test, hanem egyes szervek vagy testrészek kapnak nagy dózisú besugárzást, akkor nem sugárbetegségnek, hanem helyi sugársérülésnek nevezzük. Ebben az esetben “csak+ bőrégés, szürkehályog, tüdőgyulladás, pajzsmirigy-alulműködés alakul ki. Hosszabb távú következménye a bőrrák lehet.

Sugárzásnak mindenki ki van téve, függetlenül a végzett vizsgálatoktól. Ez természetes jelenség, oka részben az urán bomlási folyamata a természetben, részben pedig a Nap. De azt is tudnunk kell, hogy a dohányzás jóval nagyobb sugárterheléssel jár, mint az orvosi vizsgálatok.

Sugárterhelés a munkahelyen

Az, hogy egy egészségügyi dolgozó milyen sugárterhelésnek lehetnek kitéve, az szigorúan szabályozott. Nem az a lényeg, hogy mennyit dolgozik hanem, hogy milyen védelem van számára biztosítva.

Sok vizsgálatnál nincs arra szükség, hogy az egészségügyi dolgozó jelen legyen a felvétel készítésekor, nyugodtan tartózkodhat a másik helyiségben. Így a sugárterhelés szinte nullára csökkenthető. Természetesen rendkívül fontos, hogy a betegnél is a lehető legkisebb dózist alkalmazzák.

Akkor ha a beteg mellett kell maradniuk, speciális védőfelszerelést kell alkalmazni, valamint elválasztókat is kell használni a beteg és a szakember között. Persze ezeknek a védőfelszereléseknek megfelelő minőségi állapotban kell lenni.

Amennyiben szükség van rájuk, akkor a speciális sugárzástól védő védőfelszerelést akár online is megrendelhetjük. A rossz minőségű használt műszer esetében az egészségügyi dolgozóknak nagyobb sugárterhelésre kell számítani, sőt még a páciens is okozhat sugárterhelést a testéről visszaverődő sugarak miatt. Tehát attól függ a sugárterhelés mértéke, hogy milyen távolságra van a betegtől az egészségügyi dolgozó.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a radioaktív sugárzás kifejezetten káros az emberi szervezetre és mivel vannak akiknek a munkájához tartozik az orvosi vizsgálatok végzése mindent meg kell tenni, védőeszközöket kell biztosítani annak érdekében, hogy a sugárbetegséget el tudja kerülni. (x)