Gyermekével feküdt volna a vonat elé egy szoboszlói nő

Rendőrség

Jogerősen hat és félév fegyházbüntetésre ítélte hétfőn a Debreceni Ítélőtábla azt az anyát, aki begyógyszerezve, ital hatása alatt, kiskorú gyermekével öngyilkossági szándékkal a sínekre feküdt tavaly júniusban – közölte az ítélethirdetés után a táblabíróság szóvivője.

Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint az ítélőtábla ezzel súlyosította az elsőfokú bíróság 3 év 3 hónap szabadságvesztést elrendelő ítéletét.

A Debreceni Ítélőtábla a nő bűncselekményét emberölés bűntette kísérletének minősítette. Az ítélőtábla indoklása szerint az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg, azonban a vádlott cselekménye befejezett emberölési kísérlet volt, a nő mindent elkövetett azért, hogy ő és a gyermek meghaljon. A begyógyszerezett, ittas nő időben nem tudott volna elugrani a vonat elől, az érintett szakaszon pedig 10-15-percen belül garantálható volt a vonat érkezése.

Az emberölés minősített esetében nagyságrendekkel nagyobb büntetés kiszabása szükséges még akkor is, ha csak kísérletről van szó – indokolta a jogerős ítéletet a bíró.
A nő édesanyjával, felnőtt lányával és a 2012-ben született fiával lakott együtt Hajdúszoboszlón. A nő, D. I.-né 1977 óta küzdött alkoholproblémákkal, korábbi öngyilkossági szándéka miatt pszichiátriai kezelés alatt is állt, rendszeresen kellett gyógyszert szednie.

A nő a fiú születése után sem tudta abbahagyni az ivást, többször volt depressziós, olyankor öngyilkossági szándékát is hangoztatta. Ittas állapotban gyakran zaklatta családját.
D. I.-né 2015 júniusában az egyik napon is ittas állapotban tartózkodott kisgyermekével egy ismerősénél. Amikor a férfi felesége hazaérkezett, felszólította, hogy távozzon. A vádlott emiatt kiabálni kezdett, nehezményezte, hogy miért nem ihat tovább. A nő ezt követően még nem haza, hanem a helyi sörözőbe ment a gyermekkel, ott azonban ittassága miatt nem szolgálták ki. Akkor olyan kijelentést tett, hogy “megyek a gyerekkel a vonat alá” és el is indult a vasúti átjáró felé a fiúval.

A söröző alkalmazottja értesítette a rendőrséget. A kiérkező két rendőr a vádlottat a gyermekkel együtt a Budapest irányából Hajdúszoboszló felé közlekedő vonat sínpárján feküdve találta.

A rendőrök a riadt gyermeket a sínek melletti füves területen biztonságos távolságban elhelyezték és a vádlottat is levezették a sínekről. A vonat mintegy 5 perc múlva érkezett meg azon a sínpáron, amelyen a vádlott a gyermekével feküdt.