2 nap, 1419 járművezető, 14 pozitív alkoholteszter

Rendőrség

A közlekedési szabályok súlyos megsértése tragédiákhoz vezethet!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei az elmúlt hétvégén 1419 járművezetőt ellenőriztek. Mindegyikükkel szemben alkoholtesztert alkalmaztak, közülük 14 sofőr – a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén egy, a Soproni Rendőrkapitányság területén öt, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság esetében szintén öt, a Csornai Rendőrkapitányság területén kettő, míg a Kapuvári Rendőrkapitányság illetékességi területén egy esetben mutatott pozitív értéket az eszköz. A rendőrök mindegyik gépkocsivezetőt – további mintavételre – előállították az illetékes rendőrkapitányságra.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a balesetek megelőzése csak közös felelősségvállalás alapján lehetséges, azok elkerülése érdekében minden közlekedésben résztvevőnek be kell tartania az alapvető közlekedési szabályokat!

Felhívjuk továbbá a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.