Halálos közúti baleset

Rendőrség

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és kilenc rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző általi elkövetésének bűntette miatt emelt vádat egy hivatásos büntetés-végrehajtási dolgozó ellen a Sárvári Járásbíróságon.

A vádirat lényege szerint a vádlott 2019 augusztusában személygépkocsijával a 2×1 sávos főúton közlekedett Sopron felől Sárvár irányába. Közvetlenül a vádlott gépkocsija mögött haladt egy német állampolgár által vezetett jármű, amelyben egy házaspár és kiskorú gyermekeik utaztak.

A német rendszámú személygépkocsi az előtte haladó két gépjármű szabályos előzésébe kezdett, amikor a vádlott a tőle elvárható figyelem és körültekintés elmulasztásával szintén előzni kezdett.

A vétlen külföldi jármű vezetője az ütközés elkerülése érdekében letért a bal oldali útpadkára, majd ellenkormányzást végezve a jobb oldali vízelvezető árokba csapódva felborult, végül pedig a mezőgazdasági területen állt meg.

A baleset következtében a leghátsó üléssor bal oldali ülésén utazó 14 éves kiskorú olyan súlyosan megsérült, hogy másnap a kórházban életét vesztette, míg a többi utas könnyű sérüléseket szenvedett.

A vádirat szerint a baleset azért következett be, mert a vádlott anélkül kezdte meg az előtte haladó járműszerelvény előzését, hogy nem győződött meg arról, hogy a járművének előzését korábban már megkezdték.

A vádlott az általa előidézett balesetet észlelte, azonban nem győződött meg arról, hogy a felborult gépkocsiban valaki megsérült-e, élete vagy testi épsége veszélyben van-e, segítségét nem ajánlotta fel, hanem megállás nélkül továbbhajtott.

A terhelt cselekményével több KRESZ rendelkezést is megszegett.

A nyomozó ügyészség vádiratában halmazati büntetésként végrehajtandó börtönbüntetést és járművezetéstől eltiltást indítványozott.