Embercsempészés elkövetése miatt kell felelnie

Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte annak a szlovák állampolgárnak a büntetőeljárását, aki személygépkocsijával illegális módon akart migránsokat Ausztria területére juttatni.

A rendőrök – négy megyére kiterjedő akció keretében – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztálya információi alapján 2020. július 7-én 13 óra 30 perckor állítottak meg egy szlovák honosságú gépkocsit az M1-es autópálya 93-as kilométerszelvényében, a bábolnai pihenőhely környezetében. Az autót egy szlovák állampolgárságú férfi vezette. A járműben vele utazott még öt külföldi férfi is, akik szír állampolgárnak vallották magukat, de személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A járőrök a sofőrt elfogták és az utasokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.  Az illegális migránsokat a rendőrök meghallgatták, majd a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a szlovák sofőrrel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indított, amelynek keretében a nyomozók a férfit – őrizetbe vétele mellett – gyanúsítottként hallgatták ki.

A megyei rendőr-főkapitányság az ügy vizsgálata során a szükséges információkat, illetve személyi és tárgyi bizonyítékokat beszerezte, az eljárási cselekményeket végrehajtotta, és az iratokat a napokban – bíróság elé állítási javaslattal – az illetékes járási ügyészségnek megküldte.