Molesztálás, szexuális erőszak

Súlyosabb büntetést indítványoz az ügyészség egy kislánnyal szexuális cselekményt végző férfi ügyében

Rendőrség

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a büntetés súlyosítását indítványozza abban az ügyben, amelyben a vádlott az unokatestvére özvegyének akaratnyilvánításra képtelen lányával fajtalankodott.

A Veszprémi Törvényszék a 2021. április 28. napján kihirdetett ítéletében a vádlottat tizennyolcadik életévét be nem töltött, felügyelete alatt álló személy sérelmére, akaratnyilvánításra képtelen állapotát felhasználva elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 8 év fegyházbüntetésre, valamint 8 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, és végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetőleg ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott egy háztartásban élt az unokatestvére özvegyével és annak három kiskorú gyermekével, akik közül kettőjükre édesanyjuk távolléte alatt havonta néhány ízben vigyázott. Az utolsó ilyen alkalommal ittas állapotban, a rábízott, akaratnyilvánításra képtelen, tizenhat éves kislánnyal szexuális cselekményt akart folytatni, amikor a sértett testének tapogatása és simogatása közben tetten érték.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés tartama eltúlzottan enyhe, miután a szabadságvesztés tartama a középmértéket nem éri el, s mivel követelmény a fokozottabban kiszolgáltatott személyek, különösen a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekkel szembeni határozott és szigorú fellépés, és az, hogy a kiszabott büntetés kellő hatékonysággal szolgálja a büntetés kettős célját, az egyéni és az általános megelőzést.

Ezért a Győri Fellebbviteli Főügyészség a szabadságvesztés büntetés és ahhoz igazodóan a közügyektől eltiltás mellékbüntetés tartamának felemelését indítványozza.