Gáz- és riasztófegyverrel rabolt ki egy férfi egy szombathelyi dohánybolt

Rendőrség

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség sikeresen indítványozta az elsőfokú ítélet helybenhagyását abban az ügyben, amelyben egy férfi egy dohányboltot gáz- és riasztófegyverrel rabolt ki.

Érdekessége az ügynek, hogy a férfit többszörösen minősülő emberölés bűntette és kifosztás bűntette miatt 1989-ben halálbüntetésre ítélték. Ugyanebben az évben a büntetését kegyelemből életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtatták át. A büntetéséből 2009-ben feltételes szabadságra bocsátották. A feltételes szabadság ideje alatt elkövetett újabb bűncselekmények miatt kétszer börtönbüntetésre ítélték. Az életfogytig tartó fegyházbüntetése végrehajtásának a folytatására 2018. október 29-én kellett volna büntetés-végrehajtási intézetben jelentkeznie. A behívásnak nem tett eleget, szökésben volt, amikor a rablást elkövette.

A jogerős ítéleti tényállás szerint a férfi magához vette az engedély nélkül tartott gáz- és riasztófegyverét és egy szombathelyi dohánybolthoz ment. Ott maszkot húzott a fejére, az eladónőre szegezte a fegyvert, tőle a napi bevétel átadását követelte. A nő közölte vele, hogy átadja a pénzt, csak ne bántsa. A férfi ennek ellenére az eladót többször arcon lőtte, megütötte, súlyos sérüléseket okozott a nőnek. A férfi végül 185.655 forint bevétellel elmenekült a helyszínről. Az elsőfokú bíróság a férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében és rablás bűntettében mondta ki bűnösnek, 12 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Védelmi fellebbezés miatt az eljárás másodfokon folytatódott.

A Győri Ítélőtábla – az ügyészi állásponttal egyetértve – a különös visszaesőnek is minősülő férfi büntetését a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmények halmazatára figyelemmel, helybenhagyta.

Kép: illusztráció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük