Őrizetben a korrupcióval gyanúsított műszaki vizsgabiztos

Rendőrség

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsította meg a vizsgabiztost.

A nyomozó ügyészség 2022. június 30-án, több helyszínen hajtott végre bűnügyi akciót a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése alapján a Veszprém és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányág közreműködésével. Az ügyészség az elkövető őrizetbe vételét követően kutatásokat hajtott végre, majd gyanúsítottként hallgatta ki a középkorú férfit – aki tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését – és vele szemben a Győri Járásbíróságon bűnügyi felügyelet elrendelését indítványozta, amelyről ma döntenek.

A megalapozott gyanú lényege szerint az – átszervezésig – az egyik megyei kormányhivatal műszaki vizsgabiztosa az un. lassú járművek (mezőgazdasági vontatók, pótkocsik) időszakos vizsgáztatása során nem a kötelező jogszabályi előírások szerint járt el. A volt kormánytisztviselő nem végzett fékmérést, illetve tisztában volt azzal is, hogy mivel a vizsgáztatás nem a kijelölt vizsgaállomáson történik, a műszaki vizsgával érintett lassú járművek műszaki állapota nem felelt meg az időszakos vizsgálat tárgyi feltételeire, technológiájára és ügyrendjére előírt rendelkezéseknek.

A vizsgabiztos ezen túlmenően a járművek hatósági műszaki minősítő lapján valótlanul rögzítette, hogy azok megfelelnek a műszaki érvényességre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek, majd közreműködött abban, hogy a műszaki vizsgálati bizonyítványba a lassú járművek műszaki érvényességét meghosszabbítsák.

Az elkövető hivatali kötelezettségének a megszegéséért, az ügyben már gyanúsított tettes társától – aki a vizsgáztatással kapcsolatos ügymenet lebonyolításában meghatalmazottként járt el – jogtalan előnyként, járművenként 5.000 forintot kapott.

Az elkövető a korrupciós és közbizalom elleni, jelentős tárgyi súlyú – a vizsgával érintett lassú járművek rossz műszaki állapota miatt, a közlekedésbiztonságra is fokozott veszélyt jelentő – bűncselekményeket rendszeres vagyonszerzési céllal a beosztását felhasználva követte el.

A fotók az elfogáskor, illetve a motozás során a vizsgabiztos ruházatából előkerült vesztegetési pénzről készültek.