Ingyenes futballtörténeti kiállítást nyitott az MTI Nemzeti Fotótár

Kultúra Sport

Ingyenes futballtörténeti kiállítást nyitott A magyar labdarúgás története címmel az MTI Nemzeti Fotótár a labdarúgó Eb ideje alatt hét magyarországi nagyvárosban; a szabadtéri tárlat a magyar labdarúgás emlékezetes pillanatait dolgozza fel az Aranycsapattól a jelenig.

A Budapesten, Debrecenben, Esztergomban, Győrben, Kaposváron, Székesfehérváron és Zalaegerszegen megtekinthető kiállítás képei bepillantást adnak a válogatott és a magyar klubcsapatok felejthetetlen pillanataiba: világbajnoki és Európa-bajnoki szereplések, olimpiai győzelmek, Albert Flórián aranylabdája, ikonikus játékosok, akik karrierjük során a világ legjobbjai közé tartoztak – tájékoztatta az MTI-t hétfőn az MTVA Sajtó- és Marketingirodája.

A közlemény szerint a közmédia válogatásában helyet kapott mások mellett Puskás Ferenc, Mészöly Kálmán, Albert Flórián, Törőcsik András, Nyilasi Tibor és a válogatottsági rekorder Király Gábor is.

Répászky Lipót, a kiállítás képeit biztosító MTVA Archívum vezetője elmondta, hogy az MTI Nemzeti Fotótár Közép-Európa egyik legnagyobb sajtófotó archívuma, amely egyrészt korábban az MTI és jogelődjei által készített és gyűjtött mintegy 13 millió fotónegatívval, a gyűjteményhez tartozó képszövegekkel és riportkönyvekkel rendelkezik, másfelől az ezredfordulótól digitálisan rögzített több százezer felvételt őriz, gondoz, szolgáltat.

“A Fotóarchívumot 1993-ban védett muzeális gyűjteménnyé nyilvánították, amely őrzi, feldolgozza és digitalizálja a korábbi állományt, illetve hozzáférést biztosít a 2001 után digitálisan készült fotókhoz. A gyűjteménynek része a Magyar Televízió (MTV) egykori Fotóarchívuma is, mintegy egymillió fotónegatívval. Örömünkre szolgál, hogy ebből a gazdag gyűjteményből összeállhatott az Európa-bajnokságra A magyar labdarúgás története kiállítás” – idézi a közlemény Répászky Lipótot.

A kiállítás az Európa-bajnokság végéig ingyenesen látogatható a budapesti Szabadság téren, a debreceni Nagyerdei Stadion mellett, az esztergomi Széchenyi téren, a győri Megyeháza téren, a kaposvári Kossuth téren, a székesfehérvári Sóstói stadion belső kerengőjében és a zalaegerszegi Ruszt téren (színház előtt), illetve megtekinthető online is, a nemzetifototar.hu oldalon.

 

MTI

pixabay