Hivatalos: javult a magyarok életszínvonala

Gazdaság

A kiskereskedelmi forgalmi adatokból az látszik, hogy a többség Magyarországon tudott egyet előre lépni, a magyarok életszínvonala javult – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden a friss statisztikai adatokat kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölte: januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

György László kedvezőnek tartja, hogy a munkavállalók és családok fogyasztása gyorsabb ütemben nő, mint a gazdaság, de lassabban, mint ahogy a bérek emelkednek, vagyis az emberek gyarapodnak, de félre is tesznek. A gazdaság 2018-ban éves szinten 5 százalékkal nőtt, a kiskereskedelem 6 százalékkal, a reálbérek pedig 9-10 százalékkal – emlékeztetett.

A januári kiskereskedelmi forgalmat kedvezően befolyásolta a minimálbér és a garantált bérminimum 2019 eleji emelése, továbbá a gyermeket vállaló családoknak nyújtott kedvezmények körének bővülése – mondta az államtitkár. A miniszterelnök által bejelentett több százmilliárd forintos családpolitikai intézkedéscsomagtól további pozitív hatások várhatók – tette hozzá.