Továbbra is mélyponton a használtautó-import

Gazdaság

Novemberben sem mozdult felfelé a forgalomba helyezett külföldi használt személyautók száma – állapította meg a Datahouse friss adatai alapján hétfői elemzésében a JóAutók.hu kereskedő portál. A behozott használtautók száma 9663 volt, ami 19 százalékkal marad el az egy évvel korábban regisztrált 11 963 darabtól.

Négy hónapja 9700 körül stagnál a behozott használt személyautók havi eladási darabszáma – jegyezte meg összefoglaló elemzésben a kereskedő. Az idei nyár fontos fordulópont volt a használtautó-importban. Az év első felében kifejezetten aktív volt a piac, nyár óta azonban a kereslet érezhetően visszaesett: a megélhetési és rezsiköltségek alakulása komoly bizonytalanságot okozott és a potenciális vásárlók egy része egyelőre elhalasztja az autóvásárlást – magyarázza a közleményben Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Míg az év első öt hónapjában átlagosan 11 700 használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, augusztus óta a havi volumen folyamatosan 9700 körül mozog. A következő hónapokban sem várható érdemi elmozdulás, a piac újbóli élénkülését a JóAutók.hu 2023 tavaszára jelzi előre.

A 2022 november végéig behozott használt személyautók 31 százalékát három márka: a Volkswagen (12 százalék), az Opel (10 százalék) és a Ford (9 százalék) gyártmányai teszik ki. Ezeket egyenként 5-6 százalékos részesedéssel követi a Toyota, az Audi, a BMW, a Hyundai és a Mercedes.

A használtautó-import idei mennyisége november végéig összesen 118 583 volt, ami 2,8 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakában regisztrált 121 976-hoz mérve. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 103 525 volt, ami 8,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 113 193-as értéktől.

(MTI)