A KSH közzétette a legfrissebb adatokat a magyar építőipar helyzetéről

Gazdaság

2022 novemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 18,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 6,9 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 6,9 százalékkal nagyobb volt az októberinél.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 9,1 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésében 14,0 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 18,9 százalékkal bővült.

A megkötött új szerződések volumene 3,8 százalékkal emelkedett a 2021. novemberi bázishoz képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 9,6 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 4,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 1,0 százalékkal mérséklődött, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5,0 százalékkal nőtt, az egyéb építményekre vonatkozóké 5,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2022 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,2 százalékkal bővült.

(MTI)