Több mint harminc térfigyelő kamerát szereltek fel tavaly Győrben

Helyi hírek

Összesen 190 térfigyelő kamera üzemel Győrben, amelyből harminchármat tavaly helyeztek üzembe tizenhat helyszínen – hangzott el a fejlesztést ismertető sajtótájékoztatón kedden a megyeszékhelyen.

Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) alpolgármester hangsúlyozta, hogy a közterületi városi kamerarendszer 2009 óta folyamatosan bővül, a városi költségvetésből évente több tízmillió forintot fordítanak a fejlesztésre.
Radnóti Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester arról beszélt, hogy a városüzemeltetés szempontjából az újonnan kialakított, vagy felújított területeken, parkokban, utcákban és köztéri alkotások közelében felszerelt kamerák miatt visszaszorult a rongálás.

A közbiztonságot javító és rongálást visszaszorító hatás miatt a jövőben ha felújítanak egy közterületet, vagy köztéri alkotást, akkor kamerával is ellátják – tette hozzá.

Nagy Miklós, a Győri Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője azt mondta az MTI-nek, hogy a rendszernek köszönhetően 30-40 százalékkal kevesebb a rongálások, bűnesetek, rendbontások, vagy közlekedési kihágások száma a városban.

Kovács Tamás, a kivitelező Patent Security Kft. projektmenedzsere az MTI-nek elmondta, hogy a városban háromféle kamera működik. A bevezető utakon mintegy negyven rendszámfelismerő kamera működik, amelyek éjjel-nappal képesek nagy sebesség mellett is rögzíteni a rendszámokat. Vannak 360 fokban forgatható kamerák, amelyek HD minőségben működnek és léteznek az úgynevezett fix kamerák, amelyek elsősorban a közterületeket figyelik.

Bauer László, a Patent Security Kft. ügyvezetője arra emlékeztetett, hogy a rendőrség munkájának segítése érdekében az országban először a győri önkormányzat kezdte meg a kamerarendszer kiépítését.

A kamerarendszer felügyeletét a Győri Rendőrkapitányságon végzik nyugállományú rendőrök, a felvételek kezelése a hatályos adatvédelmi előírásoknak megfelelően történik.