Kirekesztő volt Niedermüller Péter megnyilvánulása a Magyar ATV-n

Helyi hírek
Százezer forintos bírságot szabott ki e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar ATV szolgáltatójára és közlemény közzétételére kötelezte A hét című műsor egyik januári adásában elhangzott kirekesztő tartalmú kijelentések miatt. A grémium további döntései: a jogi háttér változása következtében nem kell második negyedéves médiaszolgáltatási díjat fizetnie 355 szolgáltatónak, így a már beérkezett összegeket visszautalja a hatóság. A grémium öt évvel megújította egy kaposvári és egy tamási rádió jogosultságát, valamint nyertest hirdetett egy debreceni és egy soproni frekvenciapályázaton.

Százezer forintos bírságot szabott ki a Médiatanács a Magyar ATV szolgáltatójára és közlemény közzétételére kötelezte, miután állampolgári bejelentés után megvizsgálta A nap híre című műsora egy januári adását, amelyben Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közösségére tett megbélyegző kijelentést. Az eljárásban a testület megállapította, hogy az elhangzott kifejezések kirekesztő tartalmúak voltak, melyeket a műsorvezető mint a médiaszolgáltató képviselője nem utasított el, azokat ellenvéleményével nem ellenpontozta. Mindezek miatt a Médiatanács a bírság megfizetésén túl a Magyar ATV-t az alábbi közlemény beolvasására kötelezte:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a Médiaszolgáltató a Magyar ATV csatornán 2020. január 23-án sugárzott A nap híre című műsorszámában megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést azáltal, hogy a műsorvezető a műsorszám vendégétől a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közössége vonatkozásában elhangzott általánosító, megbélyegző kijelentést nem moderálta, azt nem utasította el.”

 A döntéssel szemben a médiaszolgáltató jogorvoslattal élhet bíróság előtt. A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

A médiaszolgáltatási díjfizetés alóli mentesülésről szóló kormányrendelet alapján huszonkét médiaszolgáltató visszavonta részletfizetési kérelmét

Huszonkét szolgáltatóval kapcsolatos eljárást szüntet meg a Médiatanács, miután azok visszavonták a médiaszolgáltatási díjuk fizetési könnyítése érdekében a testülethez benyújtott kérelmeiket annak a kormányrendeletnek köszönhetően, ami szerint a veszélyhelyzet miatt az érintett szolgáltatók mentesülnek a második negyedévi médiaszolgáltatási díjuk alól. Az NMHH a már kiküldött negyedéves számlákat jóváírja, azok a szolgáltatók pedig, amelyek már befizették a második negyedéves díjat, visszakapják az összeget. A rendelet 79 rádiós és 304 audiovizuális kereskedelmi médiaszolgáltatás összesen 355 üzemeltetőjének nyújt könnyítést a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági és piaci helyzetben.